Goed zitten

Om goed te zitten moet de Wervelkolom in de natuurlijke S- vorm blijven, moet er een gelijkmatige drukverdeling op de tussenwervelschijven zijn en moet er een goede doorbloeding en voeding van de tussenwervelschijven zijn. Om te voldoen aan deze drie voorwaarden geven wij u hieronder een aantal tips om gezond te zitten. Onze specialisten helpen u natuurlijk graag om een correcte zithouding aan te nemen en de stoel correct in te stellen op maat van de gebruiker.

Verkeerd zitten

De mens was en is niet gemaakt om urenlang te zitten. De moderne werkzaamheden hebben het zitten een nieuwe betekenis gegeven. Men zit niet langer alleen om uit te rusten, maar men gaat zitten om geconcentreerd te werken. Om te werken met de pc, te telefoneren, te ontwerpen of vorm te geven. Hieraan verbonden zijn nieuwe en extreme eisen voor het zitten. Daardoor wordt zittend werken aangenamer en efficiënter. Door een verkeerde zithouding kan de gebruiker trouwens last krijgen van rugpijn, hoofdpijn, verkrampingen, beschadiging van de tussenwervelschijven, verstoorde doorbloeding, spataderen, enzovoort.

Tips voor een ergonomische zithouding

 • Hou het bovenlichaam recht. Benut de gehele diepte van de zitting en hou contact met de rugleuning.
 • Stel de rugleuning zo in dat de onderrug (lenden) optimaal ondersteund wordt.
 • Stel de zithoogte zo in dat de voeten plat en ontspannen op de grond (of op een voetensteun) staan. Zorg ervoor dat de knieën in een hoek van 90° à 100° staan.
 • Stel de armleuningen zo in dat de hoek tussen de boven -en onderarm minimaal 90° bedraagt. Zo zorgt u ervoor dat uw ellebogen kunnen rusten terwijl beide schouders ontspannen hangen. Zorg er eveneens voor dat wanneer uw stoel tegen het bureau staat, de armsteunen aansluiten aan het bureaublad.
 • Stel uw beeldschermhoogte zo in dat uw horizontale blikveld gelijk is aan de bovenrand van het scherm.
 • Stel de zitdiepte zo in dat u uw platte hand tussen de binnenzijde van de knieholte en de zitting kunt plaatsten. Zo zorgt u voor een optimale bloedcirculatie naar de benen.
 • Verwissel regematig van zithouding. (achterover leunen, dynamisch zitten, de voeten strekken)
 • Kies een goede ergonomische bureaustoel en test deze gratis uit bij u op kantoor.

Ergonomie begint bij een goede bureaustoel

Champ2Ergonomische bureaustoelen verschaffen hun gebruikers ronduit een goed gevoel omdat ze de rug en het bekken in beweging houden. Ze kunnen eenvoudig en comfortabel op de eigen behoefte en de actuele eisen afgestemd wordenErgonomische stoelen geven veel bewegingsvrijheid en vergemakkelijken het om op elk moment een aangename en gezonde werkhouding aan te nemen.

Een bureaustoel die voldoet aan de ergonomische criteria is dynamisch en beschikt over volgende eigenschappen:

 • Zithoogte verstelbaar
 • Zitdiepte regelbaar
 • Lage rugsteun in hoogte aanpasbaar
 • Bewegingsmechanisme: zitvlak en rugleuning kunnen bewegen
 • Armsteunen, voldoende verstelbaar

Voor meer info over onze ergonomische kantoorstoelen, klik hier

Het belang van in hoogte verstelbare burelen en zit/sta werkplekken

Naaast een ergonomische kantoorstoel is het eveneens van belang dat het bureaublad in hoogte instelbaar is. Wanneer de tafel te hoog is worden de schouders opgetrokken met spierspanning, schouder- en nekpijn als gevolg. Wanneer de tafel te laag is werkt men met een bolle rug met nek- en rugpijn als gevolg. Zit-sta tafels laten dan weer toe dat de gebruiker kan afwisselen tussen zittend of staand werken. Regelmatig uw werkpositie veranderen helpt namelijk rugproblemen te voorkomen.

Caldo 5

Voor meer info over onze zit/sta werkplekkenklik hier